mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
06 Lip

Wieprzowina po chińsku z mango

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na cienkie plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mango obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka.

Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.

W woku lub w wysokiej, dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty. Dodać mango i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.

Dodać drugą łyżkę oleju do woka i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty, co chwilę mieszając, aby równomiernie się obsmażała.

Włożyć z powrotem warzywa z mango i wszystko wymieszać, następnie wlać sos. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać.

Na talerz wyłożyć ryż. Na ryż wyłożyć mięso z warzywami i z mango, posypać szczypiorkiem i podawać.

Składniki:

- 1 mała polędwiczka wieprzowa

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 - 1 mango

- 1 czerwona papryka

- 1 czerwona cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 mała papryczka chili

- 3 cm kawałek imbiru

- 2 łyżki oleju rzepakowego

Sos:

- 3 łyżki octu ryżowego

- 3 łyżki wody

- 5 łyżek sosu sojowego

- 2 łyżki ksylitolu

Do podania:

- ryż brązowy

- szczypiorek

 

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ