Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na cienkie plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mango obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka.
Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
W woku lub w wysokiej, dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty. Dodać mango i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.
Dodać drugą łyżkę oleju do woka i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty, co chwilę mieszając, aby równomiernie się obsmażała.
Włożyć z powrotem warzywa z mango i wszystko wymieszać, następnie wlać sos. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
Na talerz wyłożyć ryż. Na ryż wyłożyć mięso z warzywami i z mango, posypać szczypiorkiem i podawać.
Składniki:
- 1 mała polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 mango
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki wody
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki ksylitolu
Do podania:
- ryż brązowy
- szczypiorek
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
Galeria Wieprzowina po chińsku z mango
Twój komentarz