mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
29 Wrze

Tarta z figami i mini kiwi

Sposób przygotowania:

Spód:

Mąkę wstypać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i erytrytol. Mieszać/ ugniatać, aż postanie kruszonka. Wtedy dodać żółtko i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Przygotować okrągłą formę na tartę o średnicy około 30 cm. Blachę wysmarować masłem. Ciasto rozgnieść na dnie i bokach formy na tartę. Widelcem gęsto zrobić dziurki w cieście. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.

Krem:

Budyń dokładnie wymieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z dodatkiem ziarenek z laski wanilii oraz erytrytolem. Dodać rozmieszany w mleku proszek i energicznie wymieszać. Co chwilę mieszając gotować na małym ogniu przez kilkanaście sekund. Gotowy krem budyniowy przełożyć na tartę.

Dekoracja:

Tartę udekorować figami pokrojonymi w ósemki i połówkami mini kiwi, i listkami bazylii.

Składniki:

Spód:

- 260 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

- 150 g masła (zimnego)

- 6 łyżek erytrytolu

- 2 żółtka

Krem:

- 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

- 1,25 litra (5 szklanek) mleka 2%

- 1 laska wanilii

- 6 łyżek erytrytolu

Dekoracja:

- 8 fig

- 15 mini kiwi

- listki bazylii.

Twój komentarz




POKAŻ