mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
10 Sty

ROGALIKI Z WIŚNIAMI

Sposób przygotowania:
Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugnieść w misce widelcem razem z twarogiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Uformowane w kule włożyć do lodówki na około 30 minut. Wiśnie rozmrozić na małym ogniu, w rondelku z odrobiną wrzątku. Ostudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół i każdą połowę rozwałkować na cienki placek. Pokroić na trójkąty. Ja dzielę każdy na 8 czyli w sumie mam 16 rogalików. Na każdy trójkąt nałożyć wiśnie i zwinąć od strony szerszego boku. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut – do zrumienienia. Po ostudzeniu posypać odrobiną cukru pudru.

Składniki:

- 250 twarogu półtłustego
- 200g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 100g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:

- 200g wiśni mrożonych

1 komentarz

Dorota  -  31 marca, 2020 o godz. 09:27 odpowiedz

Polecam rogaliki przepyszne już kilka razy je zrobilam

Twój komentarz




POKAŻ