mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
27 Sty

Frytki z batatów z krewetkami i dipem czosnkowym

Sposób przygotowania:

Frytki z batatów: 

Bataty dokładnie umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić na kawałki przypominające kształtem frytki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przesypać na nią bataty. Polać je oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C. przez 15 minut, następnie włączyć funkcję grilla i podpiekać jeszcze przez 5 minut.

Dip czosnkowy:

Do małej miseczki przełożyć jogurt, posiekana rukolę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krewetki:

Krewetki rozmrozić w letniej wodzie, w razie potrzeby obrać z pancerzy, oderwać głowy i oczyścić z jelit. Opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek, papryczkę chili i podsmażać razem około 1 minutę. Dodać krewetki i smażyć je po jednej minucie z każdej strony. Odstawić z ognia, posypać parmezanem. Krewetki podawać na wcześniej położonej na talerzu rukoli.

Składniki:

Frytki z batatów:
- 220 g batatów

- 5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek

- przyprawa tymianek

Dip czosnkowy:
- 4 g (1 ząbek) czosnku
- 50 g (2 łyżki) jogurtu greckiego
- 20 g (garść) rukoli

Krewetki:

-120 g krewetek
- 4 g (1 ząbek) czosnku
- 5 g (1 łyżka) masła
- 1 g (szczypta) przyprawy chili
- 20 g (1 garść) rukoli
- 15 g (1 plaster) sera Parmezan

Twój komentarz




POKAŻ