Składniki:
- 600 g mąki pełnoziarnistej graham
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
- sól
- olej do natłuszczenia formy.
Sposób przygotowania:
Pokruszone drożdże, cukier i 120 ml letniej wody wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę, olej, 250 ml wody oraz łyżeczkę soli. Zagniatać. Jeśli ciasto wychodzi zbyt suche można dodać odrobinę wody. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość (trwa to zwykle ok 30 - 60 minut). Formę na chleb (30 x 11 cm) wysmarować lekko olejem. Ciasto ponownie szybko zagnieść i przełożyć do formy. Pod przykryciem zostawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200 st. w opcji góra/dół. Chleb piec 40 minut, aż jego skórka nabierze złotobrązowego koloru. Upieczony wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić w formie, potem z niej wyjąć i poczekać, aż zupełnie wystygnie.
Twój komentarz