Składniki:
Suche:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka kaszy mannej
- 1 szklanka erytrytolu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek
-1 łyżeczka cynamonu
Masło:
- 1/3 kostki masła
Sposób przygotowania:
Masło włożyć do zamrażalki, aby łatwiej było go zetrzeć na koniec.
Suche składniki wsypać do jedej miski i wymieszać.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Na dno wysypać 1/3 suchej masy. Na to wyłożyć 1/2 startych, surowych jabłek i ugnieść łyżką. Następnie znowu wysypać 1/3 suchej masy. Potem resztę jabłek i ponownie ugnieść, i kolejno resztę suchej masy. Na wierzch zetrzeć masło na tarce na grubych oczkach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
Smacznego!
Twój komentarz