mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
11 Paź

Szarlotka sypana

Szarlotka w wersji fit. Prosta i szybka w przygotowaniu. Powinna się udać i smakować każdemu.

Składniki:

Suche:

- 1 szklanka mąki orkiszowej

- 1 szklanka kaszy mannej

- 1 szklanka erytrytolu

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka:

- 1,5 kg jabłek

-1 łyżeczka cynamonu

Masło:

- 1/3 kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Masło włożyć do zamrażalki, aby łatwiej było go zetrzeć na koniec.

Suche składniki wsypać do jedej miski i wymieszać.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem.

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Na dno wysypać 1/3 suchej masy. Na to wyłożyć 1/2 startych, surowych jabłek i ugnieść łyżką. Następnie znowu wysypać 1/3 suchej masy. Potem resztę jabłek i ponownie ugnieść, i kolejno resztę suchej masy. Na wierzch zetrzeć masło na tarce na grubych oczkach.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ