Dlaczego warto jeść chleb?
Podstawą racjonalnego żywienia są produkty zbożowe, które są dobrym źródłem energii. Istnieje wiele mitów dietetycznych dotyczących spożywania pieczywa. Jednym z nich jest przekonanie, że nie powinno się jeść chleba, ponieważ nie jest ono wartościowe, a także że jest tuczące. Oczywiście nie jest to prawda. Kromka chleba żytniego (30g) to 64kcal. Należy pamiętać, że tyjemy od nadmiernej ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania, a nie od danego produktu.
Pieczywo z grubego przemiału jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i cynku. Takie pieczywo jest również rekomendowane dla większości zdrowych osób ze względu na niski indeks glikemiczny. Z praktycznego punktu widzenia, niekwestionowaną zaletą jest wygoda i szybkość w przygotowaniu posiłku z wykorzystaniem tego produktu.
Jakie pieczywo jest najlepsze?
Jakość pieczywa nie jest bez znaczenia. Najlepiej wybierać chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
Warto kierować się zasadą: im krótszy skład tym lepiej.
Aby upiec chleb potrzebne są tak naprawdę tylko 4 składniki: mąka, woda, zakwas/drożdże, sól+ ewentualnie "zdrowe" dodatki np. siemię lniane, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, otręby czy czarnuszka. Warto też zwrócić uwagę na kolor pieczywa-żytnie pieczywo powinno mieć odcień szaro-brązowy.
Czy zakup ciemnego pieczywa gwarantuje nam dobry skład? Niestety niekoniecznie. Producenci często dodają masę innych dodatków do wyrobu pieczywa, w celu poprawy smaku, struktury czy koloru.
Jak wybrać dobry chleb? Co nie powinno znaleźć się w składzie?
-tłuszcz
-cukier dodany:występujący pod nazwami cukier,glukoza, syropy np.syrop glukozowo-fruktozowy
-stabilizator: guma celulozowa E468(może być przyczyną wzdęć, bólu brzucha)
-guma guar E412(bardzo dobrze wiążę wodę, podwyższając lepkość, dzięki czemu możliwe jest wytworzenie struktury pieczywa podobnej do tradycyjnej)
-barwniki (karmel, słód jęczmienny)
-konserwanty (dodawane przede wszystkim do pieczywa pakowanego w folię, w celu przedłużenia świeżości chleba)
-stabilizatory
Jeżeli na pieczywie, które chcemy kupić nie ma informacji z jakich składników został zrobiony chleb, warto wiedzieć, że mamy pełne prawo poprosić pracownika sklepu/piekarni, aby udzielił nam takich informacji
Kontakt:
- 537 468 648
mgr Katarzyna Zawadzka
OPINIA PACJENTA: Nie należę do osób otyłych, ale od zawsze miałam problem z kilkoma zbędnymi kilogramami. Odchudzam się 3 tydzień, pozbyłam się już 3kg i czuję się fantastycznie:) Bardzo miła i kompetentna Pani dietetyk, gorąco polecam i dziękuję za opracowanie idealnej dla mnie diety :)))
21.03.2013
Twój komentarz