mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
16 Paź

Gulasz wołowy z pieczarkami, papryką i selerem naciowym

Pyszny i aromatyczny gulasz wołowy. Do podania z ziamniakami lub kaszą. Do tego surówka i wspaniały obiad gotowy.

Składniki:

- 200 g wołowiny

- 30 g pora

- 10 g cebuli

- 1 ząbek czosnku

- 1/2 papryki

- 3 pieczarki

- 1/2 łodygi selera naciowego

- 1 łyżeczka oleju rzepakowego

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1/5 łyżeczki ostrej papryki

- szczypta soli i pieprzu

 

Sposób przytowania:

Mięso pokroić w większą kostkę (ok. 3 - 4 cm). Do garnka z grubym dnem wlać olej i stopniowo wkładać po kilka kawałków mięsa. Obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 10 minut. W międzyczasie doprawić solą oraz pieprzem.

Dodać posiekanego pora, pokrojoną cebulę oraz starty czosnek. Co chwilę mieszając smażyć wszystko przez ok. 5 - 8 minut, pod koniec dodając paprykę w proszku.

Przykryć pokrywą i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie potrząsać przykrytym garnkiem w celu przemieszania składników i sprawdzenia czy gulasz nie przywiera do dna. W razie potrzeby podlać wodą.

Po podanym czasie dodać do gulaszu pokrojoną paprykę, selera naciowego oraz pokrojone pieczarki. Wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez 1/2 godziny.

Podawać z ziemniakami, kaszą lub kopytkami i mizerią z jogurtem.

 

Źródło inspiracji: kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ