Składniki:
- 200 g wołowiny
- 30 g pora
- 10 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryki
- 3 pieczarki
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/5 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przytowania:
Mięso pokroić w większą kostkę (ok. 3 - 4 cm). Do garnka z grubym dnem wlać olej i stopniowo wkładać po kilka kawałków mięsa. Obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 10 minut. W międzyczasie doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać posiekanego pora, pokrojoną cebulę oraz starty czosnek. Co chwilę mieszając smażyć wszystko przez ok. 5 - 8 minut, pod koniec dodając paprykę w proszku.
Przykryć pokrywą i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie potrząsać przykrytym garnkiem w celu przemieszania składników i sprawdzenia czy gulasz nie przywiera do dna. W razie potrzeby podlać wodą.
Po podanym czasie dodać do gulaszu pokrojoną paprykę, selera naciowego oraz pokrojone pieczarki. Wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez 1/2 godziny.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub kopytkami i mizerią z jogurtem.
Źródło inspiracji: kwestiasmaku.com
Twój komentarz