mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
02 Paź

Dyniowa sałatka z serem pleśniowym

Podrzucam Wam przepis na sałatkę z dynią. Coś innego, oryginalnego. Dla tych, którzy nie boją się nowych smaków i pomysłów.

Składniki:

- 1 dynia hokkaido (około 2kg)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 100g orzechów włoskich
- 125 g niebieskiego sera pleśniowego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Dynię dokładnie umyć, przeciąć na pół i łyżką wyciągnąć ze środka pestki. Następnie dynię pokroić w kostkę (nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :)). Dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i posypać tymiankiem. Włożyć do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość można sprawdzać widelcem. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i włożyć do miski. Posypać całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ