mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
07 Paź

Pasztet z soczewicy

Wegetariański pasztet to świetne rozwiązanie dla osób, które nie jedzą mięsa, ale tęsknią za smakiem pasztetu. Ale też dla wszystkich tych, którzy mają ochotę na coś "innego" na kanapkę. Smacznego :)

Składniki:
- 1 szk. soczewicy zielonej

- 2 szt. marchewki

- 1 szt. korzenia pietruszki

- 100-150 g selera korzeniowego

- 1 szt. cebuli

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 3 sztuki jaj

- 3 łyżki bułki tartej

- przyprawy (liść suszonego lubczyku, sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona, gałka muszkatałowa).

Sposób przygotowania:

Zieloną soczewicę zalać wodą na 1 godzinę. Po tym czasie przelać zimną wodą, wsypać do garnka. Zalać 2 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec posolić. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sitku. Osobno odłożyć kilka łyżek (na wierzch pasztetu).

Marchewkę, pietruszkę i seler gotować do miękkości (można wykorzystać włoszczyznę z rosołu). Do miski włożyć soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek posiekać na mniejsze kawałki, podsmażyć na oliwie, dodać do miski. Całość zblendować na gładką masę. Wbić jajka, dodać bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać łyżką. Na końcu doprawić przyprawami.

Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x24 cm. Wygładzić wierzch i obsypać pozostawionymi ziarnami soczewicy.

Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut. Góra pasztetu musi być rumiana.

Twój komentarz




POKAŻ