Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- 1 średnia cebula
- 2 średnie ziemniaki
- 1 średnia dynia (około 1 kg)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- kurkuma
- sól
- pieprz
- przyprawa paparyka ostra
Do podania: czarnuszka i płatki chili
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę, cebulę i czosnek obrać i pokroić w średniej wielkości kawałki. Do garnka wlać olej i włożyć do niego włoszczyznę, cebulę i czosnek, podsmażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty. Dodać wodę, aby zakryła warzywa. Obrać ziemniaki, pokroić i włożyć do gotującej zupy. Gotować 10 minut. Następnie obrać dynię, wydrążyć z niej pestki, pokroić na kawałki, dodać do zupy i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Zblednować na gładką masę.
Podawać z czarnuszką i odrobiną płatków chili.
Twój komentarz