Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1,5 szklanki wody
Farsz twarogowy:
- 0,5 kg sera twarogowego półtłustego
- 1 jajko
- 5 łyżeczek erytrytolu
- 1 łyżeczka cynamonu
Sos:
- maliny
- erytrytol
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, wbić jajko i wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Farsz:
Twaróg wyłożyć do miseczki, wbić jajko, dodać erytrytol i cynamon. Dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 5-7 minut.
Sos malinowy:
Maliny zagotować z erytrytolem.
Twój komentarz