mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
27 List

Chili con carne

Chili con carne to dosyć szybkie danie obiadowe. Jednogarnkowe, które powinno przypaść do gustu większości z Was.

Składniki:

- 300 g mielonej piersi z indyka

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 średnia cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1/4 łyżeczki chili

- 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1/2 puszki pomidorów

- 1/2 łyżeczki erytrytolu

- 1 czerwona papryka

- 1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej

- 200 g ryżu

 

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmielone mięso i podsmażyć

Dodać pomidory . Wymieszać i doprawić erytrytolem, pieprzem oraz szczyptą soli.

Przykryć i dusić przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z przygotowaną potrawą.
 
Źródło inspiracji: kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ