ZAKWAS Z BURAKA
Składniki:
- Buraki 1 kg
- Czosnek 2 ząbki
- Liść laurowy klika sztuk
- Ziele angielski klika sztuk
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić. Czosnku obrać. Wsadzić do wyparzonego, dużego słoika i zalać chłodną, przegotowaną wcześniej wodą, tak, by buraki nie wystawały ponad poziom wody. Dodać soli w proporcji 1 łyżka na 1 litr dodanej wody. Na koniec dodać 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Odstawić na kilka dni przykrywając ściereczką, co kilka dni ściągając czystą łyżką powstałą na wierzchu, białą pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy.
BARSZCZ
Składniki:
- Buraki kiszone z zakwasem
- Bulion warzywny 1,5 litra
- Czosnek 2 ząbki
- Suszone grzyby klika sztuk
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Ziele angielskie do smaku
- Majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem i zmniejszyć ogień. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, pieprz i suszone grzyby. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem oraz w razie potrzeby solą. Odstawić do wystygnięcia i przecedzić. Podgrzać przed podaniem.
Kontakt:
- 537 468 648
mgr Katarzyna Zawadzka
OPINIA PACJENTA: Niesamowicie skuteczna dieta, pyszne posiłki. Widać, że Pani Kasia jest dietetykiem z powołania - wszystkie propozycje posiłków są starannie dobierane, do tego cała dieta prezentuje się w eleganckiej formie :D polecam
Twój komentarz