Składniki:
- 400 g filetu z kurczaka
Marynata:
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka tartego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka garam masala
- sól i pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
Sos:
- 800 g (2 puszki) pomidorów z puszki
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- szczypta cynamonu
- sól
Do podania:
- ryż biały/ czerwony/ czarny
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka umyć i pokroić na ok. 2 - 3 cm kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wodą i również zostawić do namoczenia na całą noc.
Wyjąć kurczaka z lodówki. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos.
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Gotować jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Podawać z ryżem.
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
Twój komentarz