Składniki:
- 300g fileta z indyka
- 150 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki wody (lub bulionu warzywnego)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli i pieprzu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz paprykami.
Pieczarki umyć i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać patelnię z olejem, włożyć indyka, smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na większym ogniu. Wyjąć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć cebulę i delikatnie ją podsmażyć, następnie dodać pieczarki, i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, aż pieczarki lekko się zrumienią.
Włożyć z powrotem mięso na patelnię. Trzymając danie na ogniu wlać wodę/bulion i zagotować.
Zdjąć z ognia. Odczekać około 5 minut i następnie dodać koperek oraz jogurt, i wymieszać.
Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką.
Źródło inspiracji: kwestiasmaku.com
Twój komentarz