Składniki (na 2 porcje):
- 300 g schabu
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 6 suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- majeranek
- kurkuma
- papryka słodka
- 6 ziarenek ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosek obrać, pokroić w plasterki. Na patelni podgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażyć, aby cebula się zeszkliła. Mięso doprawić przyprawami. Na patelnię do cebuli wlać wodę, aby zakryła cebulę, na wierzch położyć plastry schabu i dusić pod przykryciem około 15 minut, po tym czasie przełożyć mięso na drugą stronę, można dodać wody, aby nie zaczęło się przypalać. Dusić kolejne 15 minut.
Można podawać z ziemniakami, gotowaną brukselką i fasolką.
Twój komentarz