mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
13 Luty

Rozgrzewający krem dyniowo-pomidorowy

Sposób przygotowania:

Dynię i seler pokroić w kostkę, szybko przesmażyć na oliwie, dodać resztę składników i przypraw i zalać wodą (ok. 1,5 l ). Gotować około 20 minut, po czym dokładnie zblendować, dość długo do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić solą. Pieczywo pełnoziarniste nasmarować czosnkiem i podgrillować na patelni skropionej oliwą.
Krem przelać do miseczek, skropić oliwą i posypać ziarnami. Podawać z grillowaną grzanką.

Składniki:
- ok. 700 g dyni
- 2-3 gałązki selera naciowego
- duża passata pomidorowa
- przyprawa: pomidory toskańskie lub po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru (20-30g)
- 1-2 małe suszone papryczki czuszki
- oliwa z oliwek
- sól do smaku

Do podania:
- pieczywo pełnoziarniste

- ząbek czosnku

- pestki dyni, ziarna słonecznika (opcjonalnie)

Twój komentarz




POKAŻ