Sposób przygotowania:
Spód:
Daktyle zalać wrzątkiem na 10 minut. Odlać większość wody, zostawiając około 5 łyżek. Wszystkie składniki dokładnie zbledować i wyłożyć do foremki. Wstawić do lodówki.
Masa:
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać kilka razy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Kaszę i orzechy ugotować w mleku, około 25 minut ciągle mieszając, by uniknąć przypalenia. Po ugotowaniu dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę. Wylać na spód i pozostawić w lodówce do zastygnięcia.
Karmel:
Daktyle zalać wrzątkiem. Odlać wodę (pozostawić około 50ml). Zblendować z pozostałymi składnikami. Polać karmelem masę jaglaną.
Wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej smakuje na drugi dzień.
Po zastygnięciu udekorować orzechami i czekoladą gorzką rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej.
Przechowujemy w lodówce.
Składniki:
Spód:
- 200g daktyli
- 200g migdałów
- 100g orzechów nerkowca
- 200g masła orzechowego
- 80g oleju kokosowego
- 5 łyżek wody
Masa:
- 350g kaszy jaglanej
- 160g orzechów nerkowca
- 20g masła orzechowego
- 1 litr mleka (u mnie krowie 2% tłuszczu)
- syrop klonowy, miód lub inne słodzidło ok.200g - wg uznania (u mnie miód)
- sok z 1 pomarańczy lub cytryny
- ziarenka wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Polewa karmelowa:
- 400g daktyli
- 40 masła orzechowego
- 50 ml wody
Ozdoba (ilość według uznania):
- orzeszki ziemne niesolne,
- czekolada gorzka.
SMACZNEGO!
Twój komentarz