Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżka kakao naturalnego
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka truskawek
- garść ziarenek granata.
Sposób przygotowania:
Jajka wybić do miski i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez 3 minuty, dodać szczyptę soli. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać: proszek do pieczenia, kakao i mąką i ubijać chwilę do wymieszania składników. Na patelni rozgrzać masło i wylać masę jajeczną. Smażyć na średnio-małym ogniu przez około 3 minuty. Następnie przełożyć omlet na drugą stronę (najlepiej za pomocą dwóch łopatek lub zsunąć omlet na talerz, przekryć odwróconą patelnią i ponownie odwrócić). Smażyć z drugiej strony przez około 2 minuty. Zsunąć na talerz.
Polać jogurtem i udekorować świeżymi owocami.
Twój komentarz