Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Usmażyć w woku lub na dużej patelni wraz z curry. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną cebulę. Dodać obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do woka. Liście kapusty pekińskiej pokroić w paski i dodać do woka. Chwilę smażyć razem, mieszając, po czym podlać 1/2 szklanki wody i dodać sos sojowy, pieprz, imbir i paprykę w proszku. Zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z dwoma łyżkami wody. Gotować 2 minuty. Gotowym sosem polać ryż. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Składniki:
- 100 g fileta z kurczaka
- 50 g (1 mała sztuka) cebuli
- 40 g (2 liście) kapusty pekińskiej
- 50 g (1 mała sztuka) marchwi
- 50 g (1/4 sztuki) czerwonej papryki
- 5 g (1 ząbek) czosnku
- 3 g (1 łyżeczka) startego imbiru
- 10 g (1 łyżka) oliwy z oliwek
- szczypta curry
- szczypta przyprawy papryki ostrej
- szczypta pieprzu
- 10 g (1 łyżka) sosu sojowego
- 5 g (1 łyżeczka) skrobi ziemniaczanej
- 50 g (1/2 woreczka) ryżu brązowego
- szczypiorek.
Galeria Ryż z kurczakiem curry z imbirem i warzywami
Twój komentarz