Składniki:
- 16 herbatników
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 650 ml mleka 2%
- 50 g (5 łyżek) erytrytolu
- 30 g masła
- u mnie do posypania odbina cukru pudru (można pominąć)
Sposób przygotowania:
Herbatniki ułożyć na spód blachy ( u mnie 4x2 herbatniki na spodzie).
Do szklanki odlać około 100 ml mleka i rozmieszać w nim budyń. W garnku zagotować pozostałą część mleka razem z erytrytolem. Jak mleko zacznie wrzeć wlać budyń i energicznie mieszać gotująć przez około 15 sekund. Zdjąć z ognia i dodać masło, i wymieszać. Gotową masę przelać na ułożone herbatniki i równo rozprowadzić. Na wierzch ułożyć pozostałe herbatniki. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aż zgęsnieje. Można posypać cukrem pudrem.
Twój komentarz