Ciasto czekoladowe
Napisany przez Katarzyna Zawadzka Przepisy Powrót
Sposób przygotowania:
Spód:
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia na około 15 minut. Następnie wszystkie składniki zblendować razem. Masą wyłożyć spód tortownicy.
Masa czekoladowa:
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Ugotować na mleku razem z erytrytolem, płatkami migdałowymi i szczyptą soli. Gotować około 20-30 minut co chwilę mieszając, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę zblendować razem z awokado, kakao, mlekiem w proszku. Gotową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki.
Polewa:
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na malutkiej patelni razem z mlekiem i wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Można udekorować owocami i/lub kwiatami.
Składniki:
Spód:
- 50 g (5 łyżek) płatków owsianych
- 50 g daktyli
- 5 g kakao
- 3 łyżki wody pozostałej z namaczania daktyli
Masa czekoladowa:
- 100 g (1 woreczek) kaszy jaglanej
- 400 ml mleka 2%
- 50 g płatków migdałowych
- 60 g ( 6 łyżek) erytrytolu
- 1 awokado (dojrzałe)
- 35 g kakao
- 50 g mleka w proszku
- szczypta soli
Polewa:
- 20 g (2 paski) gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka 2%
Dekoracja (u mnie):
- mrożone jeżyny
- bratki.
Galeria Ciasto czekoladowe
Twój komentarz