mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
31 Marz

Ciasto czekoladowe

Sposób przygotowania:

Spód:

Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia na około 15 minut. Następnie wszystkie składniki zblendować razem. Masą wyłożyć spód tortownicy.

Masa czekoladowa:

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Ugotować na mleku razem z erytrytolem, płatkami migdałowymi i szczyptą soli. Gotować około 20-30 minut co chwilę mieszając, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę zblendować razem z awokado, kakao, mlekiem w proszku. Gotową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki.

Polewa:

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na malutkiej patelni razem z mlekiem i wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Można udekorować owocami i/lub kwiatami.

Składniki:

Spód:

- 50 g (5 łyżek) płatków owsianych

- 50 g daktyli

- 5 g kakao

- 3 łyżki wody pozostałej z namaczania daktyli

Masa czekoladowa:

- 100 g (1 woreczek) kaszy jaglanej

- 400 ml mleka 2%

- 50 g płatków migdałowych

- 60 g ( 6 łyżek) erytrytolu

- 1 awokado (dojrzałe)

- 35 g kakao

- 50 g mleka w proszku

- szczypta soli

Polewa:

- 20 g (2 paski) gorzkiej czekolady

- 5 łyżek mleka 2%

Dekoracja (u mnie):

- mrożone jeżyny

- bratki.

Twój komentarz




POKAŻ