mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
18 Kwie

Butter chicken

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka pokroić w około 3 cm kostkę. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

W garnku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz migdały i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory oraz wodę. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować blenderem na gładki sos.

W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Ogień zgasić i odczekać około 5 minut, aby danie trochę przestygło. Jogurt wlać do garnka z sosem i kurczakiem i wymieszać. Podawać z ryżem.

Składniki:

Kurczak w marynacie:

- 500 g fileta z kurczaka

- 1 łyżka startego imbiru

- 3 ząbki czosnku

- sól i pieprz

- 1 łyżka przyprawy garam masala

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos:

- 2 łyżki masła

- 1 cebula

- 1 łyżka przyprawy garam masala

- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymkiego

- 1/2 łyżeczki chili

- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry

- szczypta cynamonu

- 1 łyżki płatków migdałowych

- 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów

- 1/2 szklanki wody

- 1/2 jogurtu naturalnego.

 

Źródło inspiracji: kwestiasmaku.com

 

Twój komentarz




POKAŻ