Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka pokroić w około 3 cm kostkę. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
W garnku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz migdały i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory oraz wodę. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować blenderem na gładki sos.
W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Ogień zgasić i odczekać około 5 minut, aby danie trochę przestygło. Jogurt wlać do garnka z sosem i kurczakiem i wymieszać. Podawać z ryżem.
Składniki:
Kurczak w marynacie:
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymkiego
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
- szczypta cynamonu
- 1 łyżki płatków migdałowych
- 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 jogurtu naturalnego.
Źródło inspiracji: kwestiasmaku.com
Twój komentarz