Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokroić na 4 kotlety i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Szparagi umyć, odciąć twarde końce (około 3 cm), pokroić w skośne plasterki (około 1,5 cm), główki zostawić w całości.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony. Mięso zdjąć z patelni. Na patelnię wlać bulion i wrzucić do niego pokrojone szparagi, przykryć pokrywką. Dusić około 2 minuty. Następnie na szparagi włożyć kotlety z kurczaka, dodać masło i kurkumę, dusić kolejne 3 minuty, w międzyczasie przewracając mięso. Pod koniec duszenia dodać koperek.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Podawać z koperkiem.
Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Dodać jogurt i doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
- 500g fileta z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 500g młodych ziemniaków
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego.
Galeria Kurczak ze szparagami z młodymi ziemniaczkami i surówką z rzodkiewki
Twój komentarz