mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
16 Maj

Kurczak ze szparagami z młodymi ziemniaczkami i surówką z rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, pokroić na 4 kotlety i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Szparagi umyć, odciąć twarde końce (około 3 cm), pokroić w skośne plasterki (około 1,5 cm), główki zostawić w całości.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony. Mięso zdjąć z patelni. Na patelnię wlać bulion i wrzucić do niego pokrojone szparagi, przykryć pokrywką. Dusić około 2 minuty. Następnie na szparagi włożyć kotlety z kurczaka, dodać masło i kurkumę, dusić kolejne 3 minuty, w międzyczasie przewracając mięso. Pod koniec duszenia dodać koperek.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Podawać z koperkiem.

Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Dodać jogurt i doprawić solą i pieprzem.

Składniki:

- 500g fileta z kurczaka

- sól

- pieprz

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 pęczek zielonych szparagów

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- 1 łyżka masła

- 1 szklanka bulionu

- 3/4 łyżeczki kurkumy

- 1/2 pęczka posiekanego koperku

- 500g młodych ziemniaków

- 2 pęczki rzodkiewki

- 1 łyżka jogurtu naturalnego.

Twój komentarz




POKAŻ