mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
05 Maj

Sernik wiedeński w wersji fit

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce 1/4 szklanki erytrytolu. W oddzielnym naczyniu utrzeć żółtka z pozostałą częścią erytrytolu na bardzo jasny puch. Twaróg zmielić. Dodać do żółtek wraz z mąką ziemniaczaną i kaszą manną. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Zmiksować na średnich obrotach miksera. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.  

Dno tortownicy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przelać do niej gotową masę. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Piec w kąpieli wodnej. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec kolejne 55 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Składniki:

- 1 kg twarogu półtłustego

- 6 jajek

- 1/2 szklanki erytrytolu

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 120 g masła

- szczypta soli

- 1 łyżka kaszy manny

- 1 łyżka bułki tartej (do posypania tortownicy)

Twój komentarz




POKAŻ