Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 6 jajek
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 120 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka bułki tartej (do posypania tortownicy)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce 1/4 szklanki erytrytolu. W oddzielnym naczyniu utrzeć żółtka z pozostałą częścią erytrytolu na bardzo jasny puch. Twaróg zmielić. Dodać do żółtek wraz z mąką ziemniaczaną i kaszą manną. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Zmiksować na średnich obrotach miksera. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Dno tortownicy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przelać do niej gotową masę. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Piec w kąpieli wodnej. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec kolejne 55 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Twój komentarz