mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
05 Maj

Szarlotka z bezą w wersji fit

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto:

Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i erytrytol. Mieszać/ ugniatać, aż postanie kruszonka. Wtedy dodać żółtko i jogurt, i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Przygotować okrągłą foremkę/ tortownicę o średnicy około 30 cm. Blachę wysmarować masłem. Ciasto rozgnieść na dnie blachy. Widelcem gęsto zrobić dziurki w cieście. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.

Jabłka:

Jabłka obrać i pokroić w kawałki. Włożyć do garnka i prażyć co chwilę mieszając, aż jabłka zaczną się rozpadać. Zdjąć z ogrnia, dodać galaretkę i wymieszać.

Uprażone jabłka wyłożyć na podpieczone wcześniej ciasto.

Beza:

Białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce erytrytolu. Kiedy piana z białek będzie już sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy, ubijać jeszcze około 1 minuty. Ubitą pianę z białek przełożyć na uprażone jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec około 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze około 45 minut.

Składniki:

Kruche ciasto:

- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

- 140 g masła

- 70 g erytrytolu

- 2 żółtka

- 1 łyżka jogurtu naturalnego

Jabłka:

- 2 kg jabłek

- 70 g galaretki bez cukru (u mnie galaretka malinowa)

Beza:

- 3 białka

- 90 g erytrytolu

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka octu jabłkowego

 

Twój komentarz




POKAŻ