Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokroić na plastry i robić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć i dodać mięso z indyka, obsmażyć z obu stron, aż mięso się zarumieni (po około 3 minuty z każdej ze stron). Dodać kurki. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać przyprawy: kurkumę i papryki, a także posiekany koperek. Dusić kolejne 5 minut.
Ziemniaki obrać i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki podawać z indykiem z sosem kurkowym i ogórkami małosolnymi.
Składniki:
- 100 g piersi z indyka
- 100 g kurek
- 1/2 dużej cebuli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- garść kopru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz do smaku
- 200 g młodych ziemniaków
- 2 ogórki małosolne.
Galeria Indyk z w sosie kurkowo koperkowym z ziemniakami i ogórkami małosolnymi
Twój komentarz