Warto dbać o odpowiednie spożycie białka w swojej diecie oraz ew. w suplementacji, gdyż:
- dieta uboga w białko może osłabić produkcję i aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał,
- niewystarczające spożycie białka może prowadzić do osłabienia funkcji odpornościowych, wolniejszego powrotu do zdrowia po chorobie,
- w badaniach na zwierzętach dieta uboga w białko powodowała cięższy przebieg chorobę i większą śmiertelność wywołaną wirusami - zwiększenie spożycia białka powodowało poprawę rokowań,
- niektóre rodzaje białek - serwatkowe (mleko) - zawierają m.in. pojedyncze białka - laktoferyna i immunoglobuliny, które mogą wzmacniać bezpośrednio odporność,
- niektóre stany chorobowe wymagają zwiększonego dostarczania określonych aminokwasów, aby organizm mógł szybciej radzić sobie z dodatkowym stresem,
- w zaleceniach żywieniowych dotyczących pacjentów z Covid-19 sugeruje się, że podaż białka powinna wynosić około 1,5–2,0 g / (kg / dzień), a tymczasem wiele osób, zwłaszcza starszych, dostarcza w swojej diecie krytycznie niskie dawki białka!
Wybrane najlepsze źródła białka:
- białko serwatkowe - gotowe produkty do nabycia w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach z odżywkami,
- mleko,
- jaja,
- sery,
- ryby,
- soja,
- jogurty,
- orzechy,
- nasiona.
Bibliografia:
Daly JM, Reynolds J, Sigal RK, Shou J, Liberman MD. Effect of dietary protein and amino acids on immune function. Crit Care Med. 1990 Feb;18(2 Suppl):S86-93. PMID: 2105184.
Taylor AK, Cao W, Vora KP, De La Cruz J, Shieh WJ, Zaki SR, Katz JM, Sambhara S, Gangappa S. Protein energy malnutrition decreases immunity and increases susceptibility to influenza infection in mice. J Infect Dis. 2013 Feb 1;207(3):501-10. doi: 10.1093/infdis/jis527. Epub 2012 Sep 4. PMID: 22949306.
Castaneda C, Charnley JM, Evans WJ, Crim MC. Elderly women accommodate to a low-protein diet with losses of body cell mass, muscle function, and immune response. Am J Clin Nutr. 1995 Jul;62(1):30-9. doi: 10.1093/ajcn/62.1.30. PMID: 7598064.
Roth E, Spittler A, Oehler R. Glutamin: Wirkungen auf das Immunsystem, auf Eiweisshaushalt und Darmfunktionen [Glutamine: effects on the immune system, protein balance and intestinal functions]. Wien Klin Wochenschr. 1996;108(21):669-76. German. PMID: 9045524.
Stachowska, Ewa et al. “Nutritional Support in Coronavirus 2019 Disease.” Medicina (Kaunas, Lithuania) vol. 56,6 289. 12 Jun. 2020, doi:10.3390/medicina56060289
Karacabey, Kursad. (2012). The Effect of Nutritional Elements on the Immune System.
Kontakt:
- 537 468 648
mgr Katarzyna Zawadzka
OPINIA PACJENTA: Po ciąży miałam ogromny problem, żeby zrzucić dodatkowe kilogramy, mimo wielu prób i diet, które nie przynosiły efektów. Na szczęście trafiłam na Panią dietetyczkę Kasię, która ułożyła dla mnie spersonalizowany plan żywieniowy, idealnie dostosowany do moich potrzeb. Dzięki jej wsparciu i motywacji ...
Twój komentarz