mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
01 Gru

Zupa krem z batatów i jabłka

Składniki:

- 600g (1 duży) batat

- 200g (1 średnie) kwaśne jabłko

- 4g (2 ząbki) czosnku

- 3g (1 cm) korzenia imbiru

- 20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy

- 750g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem)

- opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego

- opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry

Sposób przygotowania:

 

Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do themomixera i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całosć zmiskować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką. 

 

Twój komentarz




POKAŻ