Składniki na spód:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 50 g wiórek kokosowych
- 100 g suszonych daktyli
- 20 g masła
- 1 łyżka kakao
Składniki na masę:
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 300 g gorzkiej czekolady (ja użyłam 80 % kakao)
Sposób przygotowania:
Spód:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Odlej wodę i wraz z roztopionym masłem zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj amarantus, wiórki, kakao i zagnieć ręką. Masę wyłóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłóż na dno, ale również na boki blaszki, dociskając masę do brzegów. Włóż do lodówki na ok. 40 minut.
Masa:
Mleko kokosowe podgrzej w garnku do momentu zagotowania i przestań podgrzewać. Wrzuć posiekaną czekoladę i pozostaw ją na 2-3 minuty, aby się roztopiła. Mieszaj zawartość garnka do otrzymania gładkiej i jednolitej polewy. Masę odstaw do ostudzenia. Zimną masę wylej na schłodzony wcześniej spóg. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 4 godziny.
Twój komentarz