Składniki:
- 250 g mrożonych krewetek koktajlowych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała marchewka
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 3 cm kawałek imbiru
- szczypta chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka erytrytolu
- 2/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrozić i oczyścić.
Marchewkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
W woku (lub na dużej patelni) na 1 łyżce oleju podsmażać przez 6 minut marchewkę, paprykę oraz czosnek. Dodać cebulę, imbir oraz doprawić warzywa solą i chili i smażyć jeszcze 2 minuty.
Przesunąć podsmażone warzywa na brzeg naczynia. W wolne miejsce wlać drugą łyżkę oleju i włożyć krewetki. Smażyć na większym ogniu ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę. Wymieszać z warzywami i chwilę razem podgrzać.
Oddzielnie wymieszać sos sojowy z mąką ziemniaczaną, wodą i erytrytolem. Wlać mieszankę na patelnię i ciągle mieszając zagotować.
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
Twój komentarz