mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
09 Luty

Pizza z szynką i warzywami na patelni

Przepis dla miłośników pizzy.

Składniki:

- Czosnek 1 ząbek
- Drożdże 2 g
- Mąka żytnia 6 łyżek
- Olej rzepakowy 1 łyżka
- Oliwki w puszce 5 sztuk
- Przecier pomidorowy 3 łyżeczki
- Przyprawa bazylia 1 g
- Przyprawa kurkuma 1 g
- Rukola 1 garść
- Ser mozzarella półtłusty 20 g
- Sól 1 szczypta
- Szynka z indyka 2 plastry
- Woda pół szklanki

Sposób przygotowania:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Twój komentarz




POKAŻ