mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
10 Marz

Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i mandarynkami

Sałatka, która doskonale sprawdza się na imprezach. Hit!

Składniki:

- 2 garści szpinaku

- 50 g boczku

- 1/3 awokado

- 1 mandarynka obrana z błonek

- 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli

- 1 łyżka orzeszków pinii

- 6 czarnych oliwek

Sos:

- 1/2 łyżki miodu

- 1/2 łyżki octu balsamicznego

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- szczypta soli

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w cienke, około 0,3 cm plastry i obsmażyć na patelni z obu stron. Orzeszki pinii zarumienić na drugiej, suchej patelni.

Szpinak umyć i wyłożyć na talerz. Mandarynki obrać i położyć na szpinak. Awokado obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć na sałatkę. Dodać posiekaną w piórka cebulę, pokrojone w krążki oliwki, ostudzony boczek i orzeszki. 

Wszystkie składniki sosu energicznie wymieszać, aż stworzy się jednolita emulsja (można w małym, zakręconym słoiczku energicznie potrząsając). Gotowym sosem polać sałatkę.

 

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ