Składniki:
- 2 garści szpinaku
- 50 g boczku
- 1/3 awokado
- 1 mandarynka obrana z błonek
- 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 6 czarnych oliwek
Sos:
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w cienke, około 0,3 cm plastry i obsmażyć na patelni z obu stron. Orzeszki pinii zarumienić na drugiej, suchej patelni.
Szpinak umyć i wyłożyć na talerz. Mandarynki obrać i położyć na szpinak. Awokado obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć na sałatkę. Dodać posiekaną w piórka cebulę, pokrojone w krążki oliwki, ostudzony boczek i orzeszki.
Wszystkie składniki sosu energicznie wymieszać, aż stworzy się jednolita emulsja (można w małym, zakręconym słoiczku energicznie potrząsając). Gotowym sosem polać sałatkę.
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
Twój komentarz