Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli (w sumie 800 g), 500 g po odsączeniu
- 10 daktyli
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 banany
- 10 suszonych śliwek
Sposób przygotowania:
Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać wodą, odsączyć. Włożyć do miski z daktylami (bez pestek), kakao, miodem oraz proszkiem do pieczenia i zblendować. Dodać jajka i zblendować na gładką masę, pod koniec dodając olej rzepakowy i banany, i dalej blendować. Dodać posiekane suszone śliwki i wymieszać.
Otrzymaną masę przelać do tortownicy o średnicy ok. 20 cm i piec przez ok. 80 minut w 170 stopniach C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Twój komentarz