Składniki:
- garść (350g) szparagów
- 5 łyżek (50g) komosy ryżowej
- 1 jajo (50g)
- 1 łyżeczka (10g) nasion dyni)
- sól
Sposób przygotowania:
Komosę zalać zimną wodą w proporcji 2:1 (2x więcej wody niż nasion) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut.
Do wysokiego garnka wlać 2 litry wody, dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, energicznie wymieszać łyżką, aby powstał wir. Dodać jajko i gotować 2-3 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
Szparagi obrać odrywając zdrewniałe końcówki, wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą, by główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodać łyżeczkę soli, gotować około 3-4 minuty.
Całe danie posypać pestkami dyni.
Twój komentarz