Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 3 jajka
- 75 g mąki orkiszowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g erytrolu
- 75 g masła
- 75 g gorzkiej czekolady
Masa jogurtowo-owocowa:
- 3 opakowania (150g) jogurtu Skyr truskawkowego
- 2 opakowania (150g) jogurtu Skyr naturalnego
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
- 750 g owoców (po 350 g czarnych porzeczek i truskawek)
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z erytrytolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni.
Owoce umyć i oczyścić. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim galaretki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, pilnując by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z jogurtami dodając stopniowo, po 1 łyżce do musu. Wymieszać na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5 godzin. Wierzch uderkorować kawałkami owoców.
Twój komentarz