Składniki:
Sos jogurtowy:
- 1 opakowanie jogurtu SKYR naturalny
- 1/2 cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
Sos zielony:
- garść natki pietruszki
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli
Jajka w koszulkach:
- 2 jaja
- 1/2 cytryny
Dodatkowo:
- przyprawa papryka wędzona
- płatki chilli
Do podania:
- 2 kromki chleba orkiszowego
Sposób przygotowania:
Sos jogurtowy:
Do jogurtu dodać sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki wymieszać.
Sos zielony:
Natkę pietruszki posiekać, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, olej i sól. Wszystko wymieszać.
Jajka w koszulkach:
W garnku zagotować wodę. Do wody wycinąć sok z cytryny. Jajo wybić delikatnie do miseczki. Wrzącą wodę zamieszać łyżką, aby powstrał wir i w środek wiru wlać delikatnie jajko, gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakowatą na talerz. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem.
Złożenie w całość:
Na duży talerz wylać sos jogurtowy. Na sos wyłożyć ugotowane jaja w koszulkach. Następnie dodać zielony sos. Posypać papryką wędzoną i płatkami chilli.
Podawać z grzankami z chleba.
Smacznego.
Twój komentarz