mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
23 Sier

Jajka po turecku

Moje nowe odkrycie na śniadanie na ciepło.

Składniki:

Sos jogurtowy:

- 1 opakowanie jogurtu SKYR naturalny

- 1/2 cytryny

- 1/2 ząbka czosnku

Sos zielony:

- garść natki pietruszki

- 1/2 ząbka czosnku

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- szczypta soli

Jajka w koszulkach:

- 2 jaja

- 1/2 cytryny

Dodatkowo:

- przyprawa papryka wędzona

- płatki chilli

Do podania:

- 2 kromki chleba orkiszowego

 

Sposób przygotowania:

Sos jogurtowy:

Do jogurtu dodać sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki wymieszać.

Sos zielony:

Natkę pietruszki posiekać, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, olej i sól. Wszystko wymieszać.

Jajka w koszulkach:

W garnku zagotować wodę. Do wody wycinąć sok z cytryny. Jajo wybić delikatnie do miseczki. Wrzącą wodę zamieszać łyżką, aby powstrał wir i w środek wiru wlać delikatnie jajko, gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakowatą na talerz. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem.

Złożenie w całość:

Na duży talerz wylać sos jogurtowy. Na sos wyłożyć ugotowane jaja w koszulkach. Następnie dodać zielony sos. Posypać papryką wędzoną i płatkami chilli.

Podawać z grzankami z chleba.

Smacznego.

 

 

Twój komentarz




POKAŻ