Składniki:
- 600 g fileta z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 cebuli
- 2 marchewki
- 2 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 ml mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą curry, papryką i kurkumą, następnie wysmarować 1 łyżką oleju. Można odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić w skośne paski. Paprykę pokroić w grubszą kostkę. Czosnek i imbir zetrzeć na drobnej tarce.
Mięso obtoczyć w 1 łyżce mąki. Rozgrzać dużą patelnię z pozostałą 1 łyżką oliwy. Wkładać stopniowo kurczaka, podsmażać po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony. Po obsmażeniu wyjąć mięso na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną cebulę, posiekaną marchewkę, paprykę oraz starty czosnek i imbir. Często mieszając smażyć przez ok. 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną.
Kurczaka włożyć z powrotem na patelnię pomiędzy warzywa. Gotować przez ok. 2 minuty, raz przewracając mięso w trakcie gotowania.
Wlać mleko kokosowe, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty, potrząsając patelnią w trakcie gotowania celem mieszania składników.
Źródło inspiracji: kwestiasmaku.com
Twój komentarz