mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
27 Kwie

Kurczak z papryką i marchewką w sosie curry z mleczkiem kokosowym

Przepis na orientalnego kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym to coś dla miłośników arometycznych przypaw.

Składniki:

- 600 g fileta z kurczaka

- 2 łyżeczki przyprawy curry

-  po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 1/2 cebuli

- 2 marchewki

- 2 papryki

- 3 ząbki czosnku

- 3 cm imbiru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 150 ml mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą curry, papryką i kurkumą, następnie wysmarować 1 łyżką oleju. Można odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić w skośne paski. Paprykę pokroić w grubszą kostkę. Czosnek i imbir zetrzeć na drobnej tarce.

Mięso obtoczyć w 1 łyżce mąki. Rozgrzać dużą patelnię z pozostałą 1 łyżką oliwy. Wkładać stopniowo kurczaka, podsmażać po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony. Po obsmażeniu wyjąć mięso na talerz.

Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną cebulę, posiekaną marchewkę, paprykę oraz starty czosnek i imbir. Często mieszając smażyć przez ok. 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną.

Kurczaka włożyć z powrotem na patelnię pomiędzy warzywa. Gotować przez ok. 2 minuty, raz przewracając mięso w trakcie gotowania.

Wlać mleko kokosowe, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty, potrząsając patelnią w trakcie gotowania celem mieszania składników.

Źródło inspiracji: kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ