mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
18 Lip

Czy wiesz, że? 🤔


👉Niedokrwistość inaczej anemia jest to zbyt niski poziom hemoglobiny i mała liczba krwinek czerwonych we krwi.


👉Na rozwój niedokrwistości ma wpływ wiele czynników. Pod uwagę tu należy wziąć zarówno czynniki genetyczne, żywieniowe jak również środowiskowe.
👩‍⚕️3 rady, dla osób które cierpią na niedokrwistość:
✔️nie popijaj posiłków kawą, mlekiem ani herbatą. Ma to negatywny wpływ na wchłanianie żelaza z potraw.
✔️Zadbaj o źródło witaminy c w potrawach, szczególnie tych, zawierających źródła żelaza. Wpłynie to pozytywnie na jego absorpcję. Może być to zielona pietruszka, papryka, sok z cytryny.
✔️Uważaj na połączenia produktów bogatych w żelazo z nabiałem. Produkty mleczne zawierają bowiem wapń, który ogranicza wchłanianie żelaza. Połączenie sera żółtego i wędliny to nienajlepszy wybór jeśli chcemy zadbać o dobrą przyswajalność żelaza.
Potrzebujesz pomocy, chcesz dowiedzieć się więcej? Koniecznie napisz lub zadzwoń!❤  
#dietetykradzi #wizytaudietetyka #zdrowie #niedokrwistosc #anemia #szukampomocywchorobie

Twój komentarz




POKAŻ