mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
13 List

WSPIERAJ ODPORNOŚĆ z cynkiem!

CYNK jest drugim najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym w naszym organizmie. 🤔 Jakie znaczenie ma dla naszego organizmu? Jakie produkty należą do najlepszych źródeł cynku? Przeczytaj artykuł 👇

 

CYNK jest drugim (po żelazie) najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym w naszym organizmie.🧐🤔👇

👉ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego,

👉pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego,

👉niedobory cynku mogą prowadzić do osłabienia odpowiedzi immunologicznej,

👉odpowiednie spożycie cynku może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%,

👉cynk może zmniejszać ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób starszych,

👉u niektórych osób mogą być przydatne okresowe wyższe poziomy spożycia cynku, ale zbyt dużo cynku może osłabić odpowiedź immunologiczną, dlatego należy zachować umiar.

 

Do wybranych najlepszych źródeł cynku należy:

✅ czerwone mięsa,

✅ drób,

✅ orzechy i nasiona,

✅ kiełki pszenicy,

✅ produkty mleczne,

✅ jaja,

✅ dziki ryż,

✅ ostrygi i owoce morza,

✅ ryby morskie,

✅ rośliny strączkowe.

Weganie najbardziej skorzystają na konsumpcji fasoli, orzechów nerkowca, groszku oraz migdałów.😊👌👍

Twój komentarz




POKAŻ